Alla vet nog att stress är farligt för den drabbade individens hälsa. Men alla vet kanske inte att stressen är smittsam och därmed farlig även för omgivningen. Hur går det till? Vem ligger i riskzonen? Hur kan man undvika smittan? I detta inlägg får du dessutom veta hur det är att vara drabbad av hypokondrisk prestationsångest.


Va?! Är stress smittsamt?

Förr i tiden hade jag ingen aning om att min stress och prestationsångest kunde ha en negativ effekt på andra människor. Första gången jag kom i kontakt med denna tanke var på mitt första jobb efter studenten. På ett utvecklingssamtal fick jag höra att mitt höga arbetstempo och mina korta fikapauser kunde bidra till att skruva upp tempot på arbetsplatsen.

En arbetsplats full av smitta

Några år senare arbetade jag på ett ställe som kokade av stress och prestationsångest. Nedan följer några exempel på ohälsosamma beteenden som förekom där:

  • Nästan ingen av de anställda rörde sig i korridorerna i normalt promenadtempo. Chefen gick fortast av alla.
  • Den höga arbetsbelastningen var ett väldigt vanligt samtalsämne; många berättade att de hade hoppat över sina raster eller arbetat under hela helgen. Detta ansågs vara ambitiöst och duktigt.
  • Det var ofta inte okej att sakna kunskap och be om hjälp. När jag en gång bad en kollega om hjälp, så rapporterade hon min kunskapslucka till chefen.

I efterhand önskar jag att jag inte hade låtit mig svepas med i denna stressade stämning. Men det klarade jag inte då; jag upplevde inte att det var okej att uppvisa lugn. Jag trodde att kollegorna i så fall skulle tro att jag inte arbetade hårt nog. Så jag bidrog istället till att upprätthålla stressen.

Är alla i riskzonen?

Vissa har nog en personlighet som gör dem nästan immuna, medan andra är oerhört lättsmittade. Jag hör tyvärr till de mer lättsmittade. Men det finns lyckligtvis sätt att skydda sig. Jag återkommer till det!

Hypokondrisk stressmitta

Man kan faktiskt bli smittad av stress och prestationsångest trots att det egentligen inte finns något att bli smittad av. Detta kan ske om du till exempel har en talangfull kompis. Om du bara låter dig imponeras och inspireras, så är allt frid och fröjd. Men om du istället tänker att du måste prestera lika bra, så har du plötsligt blivit inbillningssjuk av prestationsångest.

Jag känner människor som blir stressade av att bli bjudna på fina middagar, eftersom de inbillar sig att de måste bjuda igen med en lika flådig middag. Syftet med den fina middagen var antagligen att glädja gästerna och inte att ge dem prestationsångest. Detta leder dessutom till att dessa människor träffas ganska sällan, eftersom det är jobbigt att bjuda på så fina middagar.

Hur undviker jag stressmittan?

Allra först behöver du bli medveten om problemet. För om man saknar vetskap och insikt om ett problem, så är det ju väldigt svårt att göra något åt det. Analysera dig själv! Diskutera med dina vänner! Läs om andras erfarenheter (vilket du gör just nu😜)!

När du blivit medveten om någon smittsam handling, öva dig i att göra tvärt emot; om den smittsamma handlingen du upptäckt är att du och dina kollegor promenerar väldigt snabbt mellan kopiatorn och kontorsplatserna, så börja gå långsamt! Eller var jättenoga med att alltid ta dina raster! Detta blir både en övning i att stå emot den smittande stressen och ett sätt att avstå från att sprida den vidare. Det krävs tyvärr mycket övning.

För dig som drabbas av påhittad/hypokondrisk prestationsångest när någon annan är duktig – försök låta dig imponeras och tänk att vi människor har olika talanger. Så om någon lagar jättefina middagar, beröm och visa uppskattning! Detta betyder inte att du måste laga lika fina middagar. Du bidrar säkert på andra sätt; du kanske ger bort raggsockor som du själv har stickat eller får folk att skratta mycket.

Smittans positiv aspekt

Det är inte enbart stress som smittar. Även lugn, trygghet och prestigelöshet smittar. Därför tycker jag att det är oerhört bekvämt att umgås med lugna och trygga människor.Lyssna gärna på tredje avsnittet av före detta fröken Duktig – podden! Den innehåller klart fler saftiga detaljer än denna skriftliga sammanfattning!
Om du inte vill lyssna via spelaren ovan, så hittar du andra plattformar att lyssna från här!

Dela detta: