Låg självkänsla kan verkligen vara ett hinder om man vill dejta, hångla eller prova Tinder. Hur ska man våga dejta om man känner sig värdelös? Hur ska man våga hångla om man inte vet hur man gör? Och hur ska man våga syssla med Tinder om man inte tål för många avvisningar?

Prestationer och duktigheter leder inte till en pojkvän

Mitt bästa dejtingtips: var dig själv och lita på att det duger.

Jag har tyvärr inte alltid efterlevt detta dejtingråd. Förut, när jag var en jätteduktig flicka och inte trodde att jag dög, försökte jag prestera för att imponera. Jag försökte exempelvis säga smarta saker, baka imponerande kakor, få en smalare midja, använda kontaktlinser trots att mina ögon inte tålde det, och alltid verka glad oavsett hur jag kände mig på insidan. Detta funkar inte!!! Tro mig! Det blir som ett tillgjort skådespel, vilket inte är en vettig grund för ett förhållande.

Att totalförstöra sina dejtchanser

En dag i högstadiet frågade en snygg kille i min parallellklass om jag ville träffa honom. Tror ni att jag blev jätteglad? Nej, det blev jag inte. Jag tog för givet att han skämtade och försökte göra sig lustig på min bekostnad. För det kändes helt orimligt att han faktiskt skulle vilja träffa mig. Så jag blev arg på honom.

Att våga hångla

För att bli bra på att hångla, så måste man våga prova. Men vad händer om man inte vågar det? Om prestationsångesten är alldeles för stor? Man riskerar att hamna i en väldigt ond spiral här: att inte våga hångla när man är i de yngre tonåren innebär att man blir äldre och därför 13 och därför blir  om man inte vågar hångla när man är 13 och låter åren passera, så blir man fortfarande lika oerfaren, men ännu mer osäker, eftersom andras förväntningar på ens hångelfärdigheter ökar med stigande ålder.

Tinder = självplågeri

Jag börjar med en kort beskrivning av Tinder: det är en dejtingapp, som visar bilder på potentiella partners. Man tar ställning till om man är intresserad eller inte. Ett ömsesidigt intresse kallas för ”en match” och innebär möjlighet att chatta med varandra. Men om jag är intresserad av någon som inte är intresserad av mig, så blir det inte en match och vi får inte möjlighet att chatta.

Att få många matcher är smickrande och bra för självkänslan. Men att inte få många matcher, kan skapa osäkerhet; beror det på att jag har glasögon? Fel kroppsform? Att jag är tråkig?

På Tinder är utbudet väldigt stort. Det anses okej att boka in tre dejter per vecka med olika personer. Detta leder till en slags löpande band-dejting där man kan avvisa en person som uppvisar något litet fel och prova nästa. Ni fattar nog att det är lätt att börja tvivla på att man duger.

Mina bästa dejtingtips

Var dig själv! Att ständigt försöka vara duktig blir både utmattande och icke-genuint.

Jag har säkert hört minst 10 000 relationsråd, men framför allt burit med mig följande: när man träffat rätt person, så finns det utrymme att göra fel. Tidigare tänkte jag att jag var tvungen att göra allting rätt för att få en pojkvän. Men man får faktiskt göra fel.Lyssna gärna på fjärde avsnittet av före detta fröken Duktig – podden! Den innehåller klart fler saftiga detaljer än denna skriftliga sammanfattning!
Om du inte vill lyssna via spelaren ovan, så hittar du andra plattformar att lyssna från här!

Dela detta: